חוק המאפשר קבלת אזרחות צ'כית וסלובקית בקלות
בארץ קיימים אלפי אנשים שהם צאצאים של יוצאי צ'כוסלובקיה, המדינה שהחליטה להתפרק לשתי מדינות נפרדות בשנות ה-90.
בזכות תיקון חוק הנעשה לאחרונה, יוצאי צ'כוסלובקיה וצאצאיהם זכאים לאזרחות של אחת מהמדינות, צ'כיה או סלובקיה.
צ'כוסלובקיה היא מדינה שהוקמה בסוף מלחמת העולם הראשונה, ב-28 באוקטובר 1918, בעקבות ההתפרקות של הקיסרות האוסטרו הונגרית.
ב-1 בינואר 1993, בעקבות "מהפכת הקטיפה" פוצלה צ'כוסלובקיה לשתי מדינות עצמאיות: צ'כיה וסלובקיה.
מהפכת הקטיפה הייתה סדרת הפגנות עממיות שבסופן הודחה הממשלה הקומוניסטית.
שתי המדינות, צ'כיה וסלובקיה, חברות מלאות באיחוד האירופאי החל משנת 2004 ואזרחיהן נהנים מכלל ההטבות שמקנה האיחוד האירופאי, למשל, זכות מגורים, עבודה ולימודים בכל אחת ממדינות האיחוד.
לאחרונה, שונתה המדיניות בשתי המדינות ויוצאי צ'כוסלובקיה יכולים לקבל אזרחות בשתי המדינות.
מידע על אזרחות צ'כית
לפי סעיף 32 בחוק הצ'כי, מבקש אזרחות צ'כית שאביו היה זכאי לאזרחות צ'כית והתחתן לפני תאריך ה-23 ביוני 1947 בנישואים אזרחיים, זכאי לקבל אזרחות צ'כית וכך גם צאצאיו.
למרבה הצער חוק זה מפלה בין נשים וגברים, מכיוון, שאם אישה ממוצא צ'כוסלובקי התחתנה עם גבר ממוצא אחר לפני תאריךה-23.06.1947, אז האזרחות הצ'כית שלה תישלל.
אזרחים רבים שעזבו את מדינת צ'כוסלובקיה בערב מלחמת העולם השנייה נאלצו לוותר על אזרחותם, או שהיא נשללה בלי ידיעתם.
כיום, לפי החוק הצ'כי והסלובקי אסור שלאדם יהיה גם אזרחות צ'כית וגם סלובקית במקביל. כל אחד אשר מגיש בקשה לאזרחות צ'כית, חייב להגיש בקשה מקדימה לאזרחות סלובקית ולקבל דחייה. זהו תנאי הכרחי לקבלת האזרחות.
למעשה, אם ברצונכם לקבל אזרחות צ'כית, עליכם לפנות הן לרשויות הצ'כיות והן לרשויות הסלובקיות בבקשה מסודרת לאזרחות, העניין תקף לכל מבקש אזרחות (גם אם הוא קטין).
אזרחי צ'כוסלובקיה יוצאי אזור הקרפטים וצאצאיהם יכולים לקבל אזרחות צ'כית רק אם אב המשפחה היה תושב קבע בשטח צ'כיה לאחר מלחמת העולם השנייה ובחר באפשרות להישאר אזרח צ'כוסלובקיה.
כדאי שכל מי שמעוניין באזרחות צ'כית יגיש בקשה כמה שיותר מהר, במידה שעומד בתנאי סעיף 32, מפני שהחוק יכול להשתנות בעתיד ולהגביל את זכאותם של הצאצאים לקבלת אזרחות.
המבקשים אזרחות צ'כית נדרשים להציג מגוון רחב של מסמכים, על מנת להראות כי הם זכאים לאזרחות.
עליהם להגיש לרשויות הצ'כיות תעודות ישראליות (כמו תעודות לידה), תעודות המעידות על אזרחות צ'כית,
תעודות נישואין, תמציות רישום ותעודות שינוי שם. כל תעודה שנמצאת בשפה העברית צריכה לעבור תרגום לשפה הצ'כית ולעבור אישור "אפוסטיל" על ידי משרד החוץ של מדינת ישראל.
אישור אפוסטיל נועד כדי להוכיח כי התעודה לא זויפה.
אזרחות סלובקית
כיוון שבעבר צ'כיה וסלובקיה היו מדינה אחת, סלובקיה מכילה חוקים הדומים לשל צ'כיה בנוגע לקבלת אזרחות. למרות זאת, קיימים מספר שינויים בחוקי האזרחות בין סלובקיה לצ'כיה.
לפי החוק הסלובקי שהוא מקביל לסעיף 32 הצ'כי, צאצאים של גבר אשר עמד בקריטריונים לאזרחות סלובקית והתחתן לפני התאריך ה-23 ביוני 1947, זכאים לאזרחות סלובקית. בנוסף, על מגיש הבקשה להוכיח כי לאב המשפחה היו מגורי קבע בסלובקיה או אזרחות סלובקית בתוקף בין ספטמבר 1939 לספטמבר 1949.
קשה מאוד לעמוד בדרישות החוק הסלובקי, מכיוון שרבים מיוצאי סלובקיה עזבו את צ'כוסלובקיה לפני שהתחילה מלחמת העולם השנייה ללא מסמכים או דרכונים. כיום קשה מאוד לשחזר ולאתר את המסמכים הנדרשים לצורך בקשת האזרחות בארכיונים המצויים בסלובקיה.
למרות זאת, ישנם אנשים רבים שהיו יוצאי סלובקיה ושמרו על המסמכים המתאימים. אלו הם בעיקר אנשים אשר עזבו את סלובקיה בין השנים 1945-1949, או כאלה ששמרו את המסמכים שלהם עם עלייתם לארץ ישראל לפני תחילת מלחמת העולם השנייה.
בעת הגשת המסמכים לרשויות סלובקיה לצורך בקשת אזרחות סלובקית, יש לתרגם את כל המסמכים הנדרשים לשפה הסלובקית ולקבל אישור "אפוסטיל" עליהם ממשרד החוץ של מדינת ישראל.